Mooie landen in Latijns Amerika

Latijns Amerika kent veel mooie landen. In de meeste landen is het er vaak tropisch en met de Andes zijn er flinke gebergten. We geven wat informatie over landen die zeker het bezoeken waard zijn.

Peru

Voor de Spaanse veroveraars kwamen was Peru het hart van het rijk van de Inca’s. Cuzco was de hoofdstad. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 bestuurde Spanje het land. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Dictators en democratische regeringenwisselden elkaar vervolgens af.

Peru heeft drie landschapsvormen. De eerste landvorm is het Amazonelaagland. In het tropische regenwoud heersen hoge temperaturen (boven 23 °C) en veel neerslag. Het regenwoud is verdeeld in laaglanden onder de 700 meter nevelwoud vanaf 700 meter. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regenbuien van november tot maart. In de zomermaanden kent het regenwoud de meeste zon. De selva beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van het land, maar minder dan 10% van de bevolking woont hier.

In de laaglanden kent men twee verschillende seizoenen. Allereerst is er het droge seizoen (van april tot oktober), met temperaturen boven de 35 graden. Tijdens deze maanden zakt het waterpeil van de rivieren en zijn de wegen in redelijke staat. Het regenseizoen loopt van november tot maart. In deze periode regent het minimaal één maal per dag keihard, en de modderige wegen maken het over land reizen in deze gebieden moeilijk.

Brazilië

Al duizenden jaren voor Christus waren het Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië bewoond door indianen. Er waren honderden indianenstammen die in een paar grotere etnische groepen zijn onder te verdelen, met als voornaamste de Guaraní, de Tupi en de Ge.
In 1500 eiste de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral in het huidige Porto Seguro de Braziliaanse kusten op voor de Portugese Kroon. Aanvankelijk wilde geen enkele Portugees zich daar vestigen, omdat er geen edele metalen of kostbare kruiden te vinden waren. Portugal stuurde er daarom gevangenen naar toe. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. Met de komst van de Markies van Pombal in de 18e eeuw werd het Portugese gezag verstevigd. Zo werd het Portugees in Brazilië de officiële taal (voorheen waren inheemse talen zoals het Tupi en het Guaraní nog wijdverbreid en werden zelfs gesproken door vele Europese kolonisten) en werden de jezuïeten die de indianen beschermden verbannen.

Cuba

Cuba, formeel de Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan.
Het land is sinds de revolutie van 1959 officieel een socialistische staat en wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro, secretaris-generaal van de Communistische Partij van Cuba. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.
Cuba heeft een alfabetiseringsgraad van 99,8%,[4][5] een kindersterftecijfer dat lager is dan sommige geïndustrialiseerde landen,[6] en een gemiddelde levensverwachting van 78,3 jaar[7], daarmee heeft Cuba een hogere levensverwachting dan de Verenigde Staten. In 2006 was Cuba het enige land in de wereld dat aan de WWF-definitie van duurzame ontwikkeling voldeed; met een ecologische voetafdruk van minder dan 1,8 hectare per hoofd van de bevolking en een Index van de menselijke ontwikkeling van meer dan 0,8 voor 2007. Het is ook heel om met een groep naar Cuba te gaan.

Lastminutes van alle bekende touroperators

Een goede last minute vakantie uitzoeken is nog niet zo eenvoudig. Het reisaanbod is gigantisch en er zijn enorm veel partijen waar je een lastminute kunt boeken, allemaal met andere kortingen en aanbiedingen. Via ons lastminute blog schotelen we je dagelijks een interessante lastminute reisaanbieding voor. Ook kortingsacties, kortingen op dagjes uit en goede wintersport aanbiedingen vind je via ons lastminute blog.

Het grote voordeel van een reis uitzoeken aan de hand van het weblog is dat we al een selectie voor je gemaakt hebben. Niet alleen kijken we daarbij naar een lage prijs, maar letten ook nog eens op andere dingen zoals de faciliteiten ter plaatse, de kwaliteit van het hotel of appartement waar je verblijft, of er genoeg te doen is in de buurt en of je in een beetje een gunstige periode vliegt of gaat.

Bij een last minute is er immers veel meer van belang dan alleen maar de allergoedkoopste prijs. Via het blog kun je aanbiedingen vinden voor reizen naar verre bestemmingen, maar ook de meer standaard reizen naar bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Turkije. Bij elke last minute kijken we daarbij naar de kwaliteit van de accommodatie, de kwaliteit van de faciliteiten en natuurlijk naar of een locatie een beetje populair is. Niemand wil weggestopt drie hoog achter in een appartementje zitten immers.

Hieronder schrijven we alvast wat handige tips om op te letten als je een lastminute boeking wilt doen bij bijvoorbeeld sunweb, arke of neckermann:

  • Let op de kosten per persoon. Vaak wordt de goedkoopste reisoptie gegeven, maar moet je direct voor vier personen boeken. Als je dan met twee personen wilt reizen is het een hele puzzle om precies te vinden wat je zoekt.
  • Let op bijkomende kosten. Vrijwel elke touroperator geeft standaard boekingskosten weer, evenals een bijdrage aan het calamiteitenfonds.
  • Let op verborgen kosten. Bij het lastminute blog dat we beheren letten we altijd op dat we alle bijkomende kosten vermelden. Een resort fee, toeristenbelasting en dat soort dingen vermelden we erbij, zodat je precies weet of je reis echt zo goedkoop is.

Zorgeloos op vakantie

vakantieDe vakantieperiode is een populair moment voor inbrekers jouw kostbare bezittingen uit huis mee te nemen. Zorgeloos op vakantie met een goed beveiligde woning. Welke maatregelen kan je nemen om woninginbraak tijdens de vakantie te voorkomen?

Social media berichten

Bijna iedereen maakt gebruik van Facebook of andere social media. Veel mensen vinden het leuk andere mede te delen dat zij op vakantie gaan. Leuk om laten weten aan je vrienden en familie, maar het kent ook een keerzijde. Je bericht wordt gezien bij iedereen binnen je vrienden-lijst bij het delen zijn ook vrienden van vrienden het bericht. De kans is hierbij groot dat er een Potentiële inbreker is die er gebruik van maakt. Je gaat tenslotte op vakantie. De inbreker plant de inbraak zorgvuldig en doet een poging. Dit wil je voorkomen. Pas op met met dergelijke vakantie-berichten op social media.

Bewakingscamera installeren

Voorkom inbraak met een IP camera. De IP camera is een moderne bewakingscamera voor binnen en buiten het huis. IP staat voor Internet Protocol. Met een dergelijke camera heb je live toegang tot de beelden via een met internet verbonden device, zoals een smartphone of tablet. De meeste IP camera’s bieden de functionaliteit op gewaarschuwd te worden op het moment iemand het huis nadert. Je krijgt dan een bericht op je smartphone of tablet. Als je op reis bent, ga je niet snel overvliegen naar je huis in Nederland. Wel kan je de politie of buren alarmeren. Verstandig is om een de beelden te verbinden met een smartphone van een familielid of de buren. Hierdoor kan je ongestoord van de vakantie genieten. Tenslotte, ook wanneer een goedwillende postbode het huis nadert zal je een bericht ontvangen. Loos alarm. Verbind de beelden daarom altijd door naar bijv. een familielid.

Bewakingslicht om het huis

Met bewakingslicht schrik je potentiële inbrekers af. Als het donker is en de sensoren signaleren beweging in de buurt van het huis, zal het licht gaan branden. Inbrekers gaan liever ongezien te werk, daarom is de kans groot dat inbrekers jouw huis met rust laten.

Deuren op slot

Maak het inbrekers niet te makkelijk. Doe altijd de deuren en ramen op slot als je weggaat, ook al verlaat je voor een klein moment het huis om bijv. de hond uit te laten of boodschappen te doen. Dit moment gebruiken inbrekers al te graag om jouw woning binnen te komen. Met iets eenvoudigs als een creditcard kunnen zij het huis binnen komen. Voordat je het weet zijn al je kostbare bezittingen weg. Het overkomt bewoners dagelijks. Vanzelfsprekend sluit je alle deuren en ramen als je op vakantie gaat. Goed hang- en sluitwerk is een vereiste. Je kan goeden sloten herken aan het politie-certificaat.

Waarvoor ben je verzekerd met een reisverzekering?

Als je op vakantie gaat weet iedere Nederlander wel dat daar ook een reisverzekering bij hoort. Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn er 1 op de 10 mensen die geen reisverzekering hebben afgesloten. Maar weet je wel waarvoor je eigenlijk bent verzekerd. Wat word wel vergoed en wat niet. Zit er een verschil in een vakantie op het strand of een vakantie in de sneeuw waar je het gevaar op zoekt.

Kortlopende verzekering en doorlopende verzekering
Een kortlopende verzekering zegt het eigenlijk al is alleen bedoelt voor de reis die je zelf hebt aangegeven je betaald hiervoor een eenmalige premie voor. Dit is handig voor mensen die maar 1 a 2 keer per jaar op vakantie gaan. Een doorlopende verzekering is handig als je vaker op vakantie gaat. Tel ook je stedentrip, weekendje weg en wintersport mee. Hou er ook rekening mee dat er een Europese dekking is en een Werelddekking.

Welke dekking heb ik nodig?
Met een reisverzekering ben je verzekerd voor een aantal dingen. Per reisverzekering zit daar nog verschil in. Kijk daarom welke module voor jouw belangrijk is. Bij de een zit er annuleringsverzekering bij de ander vergoed misschien maar de helft. De volgende punten is handig om mee te nemen in de keuze van je reisverzekering:
– Buitengewone kosten: Zit standaard in elke verzekering
– Bagage: Voor vergoedingen voor gestolen, verloren of beschadigde bagage zijn nogal wat voorwaarden verbonden. Kijk hier wat er wel en niet vergoed word. En wat daarbij de regels zijn.
– Medische kosten: Je kunt sneller ziek worden door een andere hygiëne, denk aan voedselvergiftiging. Een tropische infectie of een vervelende bacterie waar je ernstig ziek van kan worden. In het buitenland hebben ze geen sociale zorgpremie die iedereen moet betalen zoals in Nederland. De kosten voor medische hulp is daarom ook vaak veel hoger in het buitenland en dat word niet altijd vergoed door je eigen zorgverzekering.
– Autopechhulp: Ga je met de auto op vakantie zorg dan dat je ook verzekerd bent buiten Nederland. Let er ook op als je een auto gaat huren. Vaak kun je bij het huurbedrijf een dagverzekering afsluiten. In het buitenland word namelijk niet altijd de verkeersregels serieus genomen.
– Wintersport en bijzondere vakantie: Niet alle verzekeringen vergoed wanneer je zelf het gevaar opzoekt. Voor Wintersport heb je vaak een aparte verzekering nodig.
– Rechtsbijstand: Hiermee ben je verzekerd van hulp als je in aanraking komt met justitie in het buitenland, maar ook als je in conflict raakt met de reisorganisatie.

Kijk voor een duidelijk overzicht op www.reisverzekering-direct.nl

Macedonië vakantie

Macedonië is al jaren bekend door de stad Ohrid. In de stad Ohrid is veel Byzantijnse kunst terug te vinden en de kerken en kloosters zijn versierd met iconen en eeuwenoude fresco’s. Macedonië is geen land van een zon, zee en strandvakantie, maar van de cultuur en natuur. In heel Macedonië zijn ongeveer rond de duizend kerken en kloosters gebouwd en in de stad Ohrid is voor elke dag van het jaar een kerk of klooster gebouwd. In Ohrid staan dus 365 kerken en sommige van deze kerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Macedonië wordt omringd door landen als Albanië, Griekenland, Bulgarije en Servië en heeft een bergachtig landschap. Macedonië heeft dan wel geen prachtige zandstranden aan zee maar het heeft wel twee grote meren die ondergronds met elkaar zijn verbonden. De twee meren waar we het over hebben zijn het Prespameer en het meer van Ohrid. Een Macedonie vakantie is anders dan wanneer andere populaire vakantielanden aangedaan worden, hier wordt er genoten van de vele culturele bezienswaardigheden en het natuurlijke schoon van het land.

De hoofdstad van Macedonië is Skopje en deze stad is in het jaar 1963 voor meer dan 80 procent verwoest door een aardbeving. Deze stad heeft veel bezienswaardigheden, maar de toeristen zullen deze bezienswaardigheden niet snel herkennen door de aardbeving. De stenenbrug in Skopje is een bezienswaardigheid die nog wel intact is gebleven. De stenenbrug is over de rivier de Vardar gebouwd in de 15e eeuw. Een vakantie naar Macedonië is niet waar de meeste mensen meteen aan denken, maar het is wel een aanrader om de bezienswaardigheden in dit mooie land te bewonderen.

Hotelsterren: Hoe meer, hoe beter?

Vorige week zijn alle vakanties weer in Nederland begonnen. Dit betekent dat een groot deel van Nederland op vakantie gaat. Het ene deel besluit om lekker in Nederland te blijven, terwijl een ander deel besluit om het buitenland te gaan verkennen. Dit betekent ook dat er weer televisie kan worden gemaakt door Rob Geus en Thuis Zeeman met het programma ‘Red mijn vakantie!’. In dit programma helpen zij vakantiegangers die op hun vakantieadres in de problemen zitten. Soms staan ze vakantiegangers bij op een camping of een bungalowpark, maar het komt ook geregeld voor dat een hotel niet aan de eisen van de vakantieganger voldoet. Maar wat betekenen eigenlijk hotelsterren voor de kwaliteit van een hotel?

Hotelsterren

Sterren maken het voor hotels mogelijk om door middel van vastgestelde richtlijnen aan bepaalde eisen te voldoen. Hierbij geldt dat hoe meer sterren een hotel heeft, hoe beter de kwaliteit, service en faciliteiten van het hotel zijn. Bij het beoordelen van hotels wordt er namelijk gekeken naar de faciliteiten, de mate van service in een hotel en de kwaliteit van de verzorging. Bij één ster gaat het vooral om een accommodatie met slechts een zeer beperkt aantal faciliteiten, terwijl vijf sterren om een luxueus resort met diverse restaurants, zwembaden en andere faciliteiten gaat. Toch blijkt uit onderzoek van het Europees Consumenten Centrum (ECC) dat de beoordeling van de hotels niet overal gelijk is. Hierdoor kan een hotel in Nederland bijvoorbeeld drie sterren hebben, terwijl een vergelijkbaar hotel in Griekenland vier sterren heeft. Dit kan betekenen dat het hotel soms niet helemaal aan je verwachtingen voldoet, omdat je misschien ergens anders beter bent gewend voor hetzelfde aantal sterren.

Kijken, vergelijken en boeken!

Kijk dus niet alleen naar de sterren van een hotel, maar kijk ook naar de ervaringen van vakantiegangers die al in het hotel zijn geweest. Zij hebben een bepaalde kennis en mening over het hotel en delen dat graag in een review op internet. Als er bijvoorbeeld een bepaalde klacht over een te klein zwembad vaak op een ervaringensite voorkomt, dan kun je er rekening mee houden dat het zwembad misschien niet aan alle verwachtingen zal voldoen. Hierdoor ben je goed voorbereid en weet je wat je wel en niet van een hotel kunt verwachten. Je kunt trouwens niet alleen hotels op internet bekijken en vergelijken, maar je kunt ook ervaringen en reviews van reisbureaus, online reiswebsites en andere toeristisch gerelateerde onderwerpen op internet vinden. Zo kun je op jouw tempo rustig alles bekijken en vergelijken. Het enige wat je daarna nog moet doen is het boeken van je vakantie. Alvast een fijne vakantie!

Cuba trekt steeds meer toeristen

Cuba wordt onder steeds meer vakantiegangers een bekende bestemming. Het toerisme neemt de laatste jaren sterk toe in Cuba. De reden hiervoor is simpel: Cuba is een prachtig land met een uiterst vriendelijke bevolking. Hier een aantal reistips voor jouw reis naar Cuba.

Bezoek Havana en Santiago de Cuba

Havana is de hoofdstad van Cuba en ook meteen de grootste stad van het land. Wanneer je een vliegticket Cuba boekt zal je 9 van de 10 keer landen in Havana. Een vliegticket naar Havana is namelijk vaak het goedkoopst. Daarnaast is Havana de ideale stad om te gebruiken als uitvalsbasis voor een rondreis door Cuba.

Santiago de Cuba is de op één na grootste stad van Cuba met ongeveer een half miljoen inwoners. De stad is vooral groot geworden om de gunstige ligging aan de Caraibische Zee. Tot de dag van vandaag is de stad nog erg belangrijk voor de import en export van Cuba. Ook voor toeristen is er genoeg te beleven in Santiago.

Autohuur Cuba

Wanneer je in een relatief korte tijd veel wil zien in Cuba is het verstandig een auto te huren. Autohuur Cuba is namelijk niet erg duur en de wegen zijn goed begaanbaar. De rijstijl van de Cubanen zal even wennen zijn maar is zeker geen reden om de auto te laten staan. Vooral de rondweg op het eiland wordt erg goed onderhouden. Zo kun je dus snel en goedkoop de diversiteit van Cuba ontdekken.

Het Cubaanse regenwoud

In het binnenland van Cuba kun je het schitterende regenwoud van Cuba bezoeken. Door ontbossing is een groot deel van de jungle verdwenen maar door de strijd tegen het kappen van bomen wordt de jungle langzaam maar zeker wordt opgebouwd. Er zijn nog steeds meer dan 3000 plant- en diersoorten te vinden in Cuba. Een meerdaagse tocht door de jungle wordt door veel avontuurlijke reizigers aangeraden. Zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid en de juiste kleding bij je hebt.

Ga goed verzekerd op vakantie

De zomermaanden komen er weer aan en menigeen zal er weer tussenuit gaan om even te genieten van de welverdiende rust. Veel Nederlanders trekken er dan weer op uit richting het buitenland, alhoewel ook het eigen land steeds meer in trek is de afgelopen jaren. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders toch goed voorbereid op vakantie gaan, maar veel vakantiegangers staan eigenlijk niet stil bij hun reisverzekering. Waar veel mensen juist wel specifiek zoeken op zorgverzekering lijkt de reisverzekering weer het ondergeschoven kindje te zijn, terwijl juist deze verzekering erg belangrijk voor u is wanneer u in het buitenland verblijft.

Reisverzekering

Vrijwel elke Nederlander heeft wel een reisverzekering, maar wanneer we rondvragen blijkt 70% eigenlijk niet eens te weten hoe ze gedekt zijn en waar ze eigen moeten zijn wanneer ze er aanspraak op moeten maken. Uiteraard is het erg vervelend wanneer er tijdens de vakantie iets gebeurd. Daar viert u immers geen vakantie voor, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste reisverzekeringen bieden de eerste kosten aan in het buitenland en veelal ook transport naar Nederland wanneer dit nodig is. De kosten voor een dergelijke verzekering vallen reuze mee en beginnen vanaf ongeveer € 30,- per jaar. Toch zijn er tussen de verzekeraars wel onderling verschillen in wat ze wel of niet dekken en het loont dus de moeite om hier eens een kritische blik op te werpen voordat de verzekering wordt afgesloten.

Vergelijken

Veel mensen vergelijken wel hun zorgverzekering qua dekking, maar bij de reisverzekering wordt dit niet gedaan. Eigenlijk wel opmerkelijk, want je wenst natuurlijk wel de beste zorg wanneer u iets overkomt in het buitenland. Standaard dekkingen zoals transport en eerste hulp zijn standaard gedekt, maar bepaalde medicijnen of specialistische behandelingen kunnen al snel buiten de verzekering vallen. Vergelijk daarom ook uw reisverzekering met andere verzekeraars, net zoals u dat doet bij uw zorgverzekering. Zo komt u niet voor verassingen te staan indien u deze hulp toch nodig heeft